Blog

Wandelen is leuk ! Het maken van wandelingen in de natuur is gezond voor lichaam en geest. Wandelvakanties Turkije organiseert sportieve wandelvakanties in de geweldige natuur van Turije, Janet uw Nederlandse gids en reisleiding loopt met u mee op de Carian trail.

De Carian trail is een geweldig wandelpad, van maar liefst 840 km lang. U gaat zich zeker niet vervelen want op deze duizenden jaren oude wandelroute die nog niet door heel veel mensen is ontdekt/ ziet u behalve de prachtige natuur onderweg ook restanten van oude antieke steden en dorpen. De routes die wij lopen gaan voornamelijk door de bergen en langs de zee. U geniet dus van prachtige uitzichten en kunt onderweg ook mooie foto’s maken. Ons favoriete routes liggen op het schiereiland Datca. Datca heeft een historie van meer dan 2000 jaar …..laten we in deze blog een stuk over Datca schrijven.

Datca – Dadya- Stadia

De Doriers en Cariers leefden ruim 2000 jaar geleden op het schiereiland Datca met aan weerszijden  van dit halve eiland zoals de Turkse bevolking het schiereiland noemt de zee  Aan de ene kant de Egeische zee en aan de andere kant de Middelandse zee. Deze beide zeeen zorgen er uiteraard voor dat er altijd een heerlijke wind waait en dat het klimaat dus heel geschikt is om te wandelen omdat je de hitte van de zon minder voelt. De Cariers noemden het huidige Datca Stadia wat een platte plek betekend letterlijk vertaald. ( een platte plaats tussen de bergen ) Later is deze naam naar Dadya veranderd en nu naar Datca.

Net zoals jaren geleden heerst er in Datca een andere cultuur dan in andere delen van Turkijje. Het sprookje ( of het waar is of niet blijft de vraag…. ) is dat jaren geleden de piraten de zieke mensen in Datca hebben achtergelaten. De zieke mensen probeerden te overleven en aten van alle soorten planten die ze in de natuur konden vinden. De combinatie van vele groentes en plantensoorten eten en de goed met zuurstof gevulde zeelucht maakte de zieke mensen beter. De bevolking van Datca bezit nog steeds een schat van kennis van planten kunde ( vooral de dorpelingen van Hizirsah en Mesudiye)De kennis wordt van moeder op dochter al duizenden jaren doorgegeven en de lokale bevolking weet dan ook precies welke planten slaapverwekkend zijn, welke opwekkend zijn , welke tegen buikpijn werken en hoe ze op natuurlijke manier wondjes kunnen genezen door bloemblaadjes in olijfolie te weken en te laten trekken. 

Er zijn zelfs nu ieder jaar een aantal gevallen van mensen die kanker hebben en uit de grote steden zoals Istanbul of Ankara verhuizen naar Datca en spontaan genezen. Men denkt dat het de combinatie van gezonde voeding en een hele zuurstofrijke lucht is die de mensen beter maakt.Ook hebben veel reuma en astma patienten baat bij het droge klimaat van Datca.

De eetcultuur is in Datca dus anders dan in andere delen van het land maar ook omdat de wegen naar Datca pas de afgelopen !0 jaar goed begaanbaar zijn heeft Datca een veel vrijere cultuur dan de rest van Turkije de mensen hebben hier duizenden jaren met hun eigen gemaakte regels geleefd.

Knidos- Cnidus 

Knidos de antieke opgraving aan het eind van het eiland was de hoofdstad ruim 2000 jaar geleden van de cariers en telde ongeveer 60 000 inwoners . Dit vermoeden we aan de hand van de grootte van de beide theaters met hun aantal zitplaatsen.Knidos stond bekend om de productie van wijn en olijfolie. De wijn die geexporteerd werd naar andere steden en vervoerd over zee naar onder andere italie was niet van een hele goede kwaliteit . De betere kwaliteit werd door de bevolking zelf gedronken. De kwaliteit van de olijfolie ( met koude persing ) van Datca is de hooste kwaliteit nog steeds van heel Turkije.Na Datca is de olijfolie van Balikesir een goede tweede winnaar.

Hypocrates zijn vader was een geboren Knidossenaar. En Knidos had de eerste Mediche facultiteit  om dokter te worden. Tot op de dag van vandaag wordt de eed afgelegd op de naam van Hypocrates om dokter te worden.

Hypocrates zijn slogan was eet weinig en loop veel. Nou laten we nog steeds dankbaar zijn met de wandelpaden van de Cariers . Ze hebben ons behalve wetenschap een prachtig stuk natuur achtergelaten.

 

Kormen liman
Datca wandelvakanties Turkije
Knidos Wandelvakanties Turkije
Zonsondergang wandelvakanties Turkije